начало

Сигурно използване на мобилни приложения

Сигурно използване на мобилни приложения

Смартфоните, таблетите и смарт часовниците са се превърнали в неотменна част от личния ни и професионален живот. Хилядите приложения, които са налични на тези устройства ни помагат да сме по-продуктивни, да общуваме и да споделяме с другите, да тренираме, да учим и да се забавляваме. Важно е, обаче, да помним, че трябва да ги използваме по сигурен начин.

Безопасни приложения

През последните години киберпрестъпниците са усъвършенствали уменията си да създават и разпространяват опасни приложения, които изглеждат надеждни на пръв поглед. С тяхна помощ те могат да придобият пълен контрол над устройството и данните ви. Ето защо трябва да внимавате и да изтегляте приложения само от доверени източници. Много често марката на мобилното ви устройство предопределя какви възможности имате за избор на приложения.

Винаги обръщайте внимание на детайлите, като това от колко време е налично приложението, колко хора са го ползвали и кой го е създал. Колкото по-дълго едно приложение е било публично достъпно, колкото повече потребители са го ползвали и оценили положително и колкото по-често авторът го обновява, толкова по-вероятно е приложението да е наистина надеждно.

Поверителност и разрешения на приложенията

Когато инсталирате ново приложение, проверете настройките за поверителност и съхранение на личните ви данни. Когато разрешите достъп до местоположението, микрофона или контактите си, вероятно предоставяте възможност на автора на приложението да ви следи или дори да споделя и продава данните ви. Добрата новина е, че вие решавате дали да разрешите или не този достъп.

Обновяване на приложенията

Също както операционната система на мобилното ви устройство, така и мобилните приложения трябва да се обновяват. Защо? Авторите на приложения създават и публикуват обновления за отстраняване на слабости, от които киберпрестъпниците биха се възползвали. Съветваме ви да включите автоматичното обновяване на мобилните приложения в настройките си или да проверявате често за ъпдейти, за да се предпазите от киберзаплахи.

Мобилните приложения са основа за пълноценното използване на всяко мобилно устройство. Затова е особено важно да внимавате кои от тях използвате и да сте уверени, че са сигурни и безопасни.

начало