начало

Сигурно използване на „облака“

Сигурно използване на „облака“

Облаците в небесата не са единствените облаци, с които се сблъскваме в ежедневието си. Съхранението и управлението на вашите данни в интернет също се нарича така. Създаването на документи, достъпът до имейл, споделянето на файлове и съхраняването на вашите снимки са само няколко примера за услуги, които се случват чрез „облака“. С използването на това дигитално изобретение губим контрол над това къде физически се съхраняват данните ни.

Облачните услуги не са добри или лоши – те просто вършат работа. Въпреки това, използвайки ги, предоставяте личните си данни на непознати, които се очаква да ги поддържат защитени и достъпни. Затова е нормално да искате да сте сигурни, че сте избрали доверен доставчик.

На работното място е логично да попитате супервайзъра за това, дали имате право да използвате облачни услуги и кои от тях са одобрени за ползване. При избирането на облачни услуги за лична употреба, имайте предвид следното:

  • Използвайте добре познати компании, които се ползват с публично доверие.
  • Важно е да имате ясно дефиниран начин за обратна връзка с доставчика за поддръжка на услугата, така че да можете да получите лесно отговор на въпросите си по телефон или на имейл, както и през публични форуми или “Често задавани въпроси” на уебсайта.
  • Добре е услугата да е лесна за разбиране, използване и конфигуриране, за да се избегне риска от допускане на грешки, като случайно разкриване или загуба на информация.
  • Връзката между вашия компютър и облачната услуга трябва да е защитена чрез криптиране.
  • Съвместимостта на услугата с всичките ви устройства и операционни системи е допълнително предимство.
  • Не подценявайте общите условия. Ще се изненадате колко лесни са за четене в повечето случаи! Обърнете специално внимание на правата, които отстъпвате на вашия доставчик на услуги.

Защита на вашите данни

Правилното използване на облачните услуги често е ключът към по-сигурното споделяне на данните.

Най-важно е да използвате силна и уникална парола, за да защитите акаунта си в облака. Удостоверяването в две стъпки е силно препоръчително, ако вашият доставчик предлага тази опция.

Споделянето на данни в Облака е изключително лесно. Затова е редно да обръщате внимание на кого давате достъп до конкретни файлове или папки в случай, че не искате да споделяте всичката си информация публично. Когато някой вече не се нуждае от достъп, премахнете правата му.

Не на последно място, не забравяйте да следите срока на абонамента си и да го подновявате редовно, за да не загубите достъпа до вашите данни.

начало