начало

Как работи фишингът и за какво винаги да бъдеш бдителен?

Как работи фишингът и за какво винаги да бъдеш бдителен?

Фишингът е една от най-често срещаните измами, която те подканва да разкриеш лична или финансова информация в email съобщение или сайт.  Затова ти даваме няколко съвета как да се предпазиш.

Какви са най-честите фишинг сценарии:

  • Измамниците изпращат имейли от името на банката с линкове към фалшиви сайтове, които те приканват да предоставиш или актуализираш лични банкови данни, като потребителско име, парола, имена, ЕГН, адрес, телефон и наличност по сметки. Винаги проверявай пълното изписване на адресите, като поставиш мишката върху линка и винаги изписвай собственоръчно линка към онлайн банкирането си или сайта на банката;
  • С теб се свързва лице, което се представя за служител на обслужващата те банката и те приканва незабавно да преведеш пари по „сигурна сметка“, защото настоящата е компрометирана. Докато разговаряте, измамникът се опитва да спечели доверието ти, като цитира имейла ти, обръща се към теб по име, споменава, че никога не трябва да предоставяш тайния код на дебитната си карта. Мнимият служител може да е подменил изписването на телефонния номер, който се визуализира на твоето устройство и вместо измамния, ти да виждаш легитимен телефонен номер на банката. Измамникът ти оказва натиск, за да действаш бързо, защото по сметката ти е открита измама;
  • Финансов консултант те приканя да инвестираш в криптовалута, като първо прехвърлиш определена сума пари в „сметка на компанията“. Тази сметка обаче е собственост на измамника;
  • С теб се свързва „служител на банката“, който иска да предоставиш данните на банковите ти карти, за да ги промени. Измамникът иска да му предоставиш номера на дебитната/кредитната ти карта, датата на валидност и CVV кода на картата;
  • Мним служител на държавна институция иска да инсталираш софтуер за достъп от разстояние на личния или служебния си компютър. Измамният служител те информира, че си обект на разследване във връзка престъпни дейности (пране на пари, трафик на наркотици, кражба и т.н.). Чрез меню за избор можеш да разговаряш за досието ти с друг човек, който те информира, че има реална вероятност средствата ти скоро да бъдат блокирани и иска да прехвърли парите ти на сигурно място, като му дадеш достъп до компютъра си.
  • Мним служител на банката или държавна институция предлага да посети дома ти, за да вземе банковата ти карта и да ти предаде новата.

ОББ и ОББ* никога няма да изискат от теб подобна реакция.

Какво да направиш в подобни ситуации:

  1. Не вярвай на това, което някой ти казва по телефона, колкото и убедително да звучи.
    Ако получиш подозрително обаждане по телефона от банката, държавна служба, полицията, Европол или някоя компания, прекрати разговора, без да споделяш каквато и да е лична информация и незабавно и незабавно се свържи с органа, който ти се е обадил, по официалния път на телефоните, посочени на сайта му.
  2. Получавате имейл, че сте спечелили награда от томбола, в която не си спомняте, че сте участвали?
    Никога не отговаряй на имейла и не предоставяй лична и банкова информация. Блокирай подателя и подай сигнал за него чрез имейл платформата, която използваш.
  3. Подозираш, че си станал жертва на измама?
    Незабавно се обади на ОББ на следните телефони: 0700 1 17 17 за стационарни номера, *7171 за мобилни или +3592 483 1717 за връзка от чужбина и блокирай картите си в мобилното банкиране или с помощта на Кейт.
начало