начало

Фишинг атаки по телефона

Фишинг атаки по телефона

Напоследък придобиха популярност фишинг атаките чрез телефонно обаждане. При тях получавате обаждане от мним „банков служител“, който се идентифицира с фалшиво име и звучаща достоверно длъжност. Той най-често ви сигнализира за съмнително плащане с карта или иска потвърждение на несъществуващ изходящ превод през вашето мобилно/онлайн банкиране. Не се подвеждайте! Крайната цел на злосторниците е да ви извадят от равновесие и в състояние на паника след множество въпроси да получат достъп до вашите пари. Вариация на този сценарий е в хода на разговора да ви предложат, да си купите нов продукт „застраховка срещу киберизмами“ или да инсталирате „приложения за защита“ на мобилните устройства.

Защо измамниците при сегашното развитие на онлайн кореспонденцията (имейл, SMS и онлайн съобщения) се обърнаха отново към телефона, като средство за манипулация?

Поради три причини:

  1. Първо, защото да се сдобиеш с телефонен номер и три имена на потенциална жертва е много лесно.
  2. Второ, защото предизвикването на емоции чрез глас е по-достоверно.
  3. Трето, защото измамниците знаят, че трудно могат да бъдат открити. Проследяването на телефони изисква специални технически средства, а това законово е разрешено по определен ред и само от държавни органи.

Откъде злосторниците са се сдобили с лични данни (три имена и телефон)?

Само си припомнете на колко места при регистрация в онлайн сайтове за издаване на карти, за отстъпки в магазини и т.н. сте давали своя телефон и три имена. Да не говорим за наличието на специализирани софтуери за шпионаж в интернет, които позволяват свалянето на текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти на потребителя и др.

Как да разпознаем телефонните измамници?

Ето нашите препоръки:

  1. Всеки път, когато някой ви се обади и създаде огромно чувство за тревога, принуждавайки ви да направите нещо, бъдете изключително подозрителни.
  2. Дори първоначално телефонното обаждане да ви звучи правдоподобно, ако вътрешно изпитвате и минимален дискомфорт и съмнение, че се касае за измама, просто затворете телефона.
  3. Ако искате да се уверите, че телефонното обаждане е от легитимно лице, отидете на официалния уебсайт на организацията (например вашата банка), вземете от там номера на Контактния център за клиенти и го изберете от вашия телефон. По този начин наистина ще знаете, че говорите със съответната организация или банка.
  4. Никога не се доверявайте на идентификацията на обаждащия се. Бъдете нащрек, отговаряйки на задаваните въпроси. Никоя банка не изисква при никакви обстоятелства от своите клиенти предоставянето на лични данни или данни за сметки, номера и ПИН-кодове на карти, потребителски имена, пароли за достъп до дигитални канали и друга чувствителна информация посредством електронна поща, SMS съобщения или телефон. Това е сигурен белег, че срещу вас стои престъпник.
  5. Не позволявайте на обаждащия се да поеме временен контрол върху мобилното устройство или компютъра ви. Не инсталирайте приложения и не следвайте линкове, изпратени чрез SMS, имейл, съобщения през социални медии или през други онлайн платформи. Това е начинът да се зарази вашето устройство със зловреден софтуер.
  6. Ако телефонно обаждане идва от човек, когото не познавате лично, оставете обаждането директно в гласовата поща. По този начин можете да преглеждате на спокойствие неизвестните обаждания в удобно за вас време. Много по –добре е да активирате това по подразбиране чрез функцията „Не ме безпокойте“

! Не забравяйте:
Най -добрата защита срещу атаки чрез онлайн съобщения и телефонни обаждания, сте ​​самите вие.
Разпознайте ги и ги спрете навреме.

начало